Naša riječ treba biti poput Božje Riječi

Šesti dan devetnice uoči blagdana bl. Marije Propetoga 5. srpnja 2019. u Blatu obilježilo je slavlje euharistije u Domu za odrasle osobe Blato, hodočašće župnika don Mihaela Čavleka i župnog zbora „Don Jakov Salečić“ iz Smokvice te koncert učenika Osnovne glazbene škole »Blato«. Predvoditelj euharistijskog slavlja devetnice i propovjednik bio je fra Domagoj Volarević, ofm, franjevačke provincije »Presvetog Otkupitelja«, profesor na KBF-u u Splitu.

Euharistijsko slavlje u Domu za odrasle osobe Blato u 9.30 sati predvodio je don Željko Kovačević, župnik župe Svih svetih u Blatu. Uz djelatnike i korisnike Doma, sudjelovale su i časne sestre Družbe Kćeri Milosrđa sa provincijalnom predstojnicom s. M. Emilom Barbarić koje su predvodile pjevanje. Nakon završnog blagoslova s moćima bl. Marije Propetoga, nazočni su imali mogućnost osobnog čašćenja moći blaženice.

Nakon pobožnosti krunice, žalosnih otajstava s razmatranjima bl. Marije Propetoga u njezinu svetištu, euharistijsko slavlje u dvorištu samostana uz svetište predvodio je fra Domagoj Volarević, ofm. U koncelebraciji su bili Zvonimir Martinović, župnik župe Kraljice Mučenika (Vukovar), vlč. Robert Jugović, župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja (Županja) i don Mihael Čavlek, župnik župe Očišćenja Marijina (Smokvica).

Donosimo nekoliko misli iz propovijedi: »Danas često među mladima nema gotovo nikakve komunikacije jer mobiteli, tehnika često mogu odvući čovjeka od njegove prave svrhe. Bog nas je tako stvorio da smo upućeni jedni na druge, da komuniciramo, da govorimo jedni drugima, da prenosimo poruke. Ne možemo jedni bez drugih i tako se može očitovati slika Božja u svakome od nas. Jer Bog je sve lijepo stvorio. Njegova je Riječ sveprisutna, uvijek ona koja je moćna. Odzvanja li ta Riječ Božja stvarno u mome srcu?

Bog nas je stvorio kao bića koja su upućena jedni na druge, koja komuniciraju. Što znači komunikacija? Naši razgovori trebali bi biti smisleni a takvi će postati ako imaju svoje oplemenjenje na Riječi Božjoj. Na svakoj euharistiji, misnim čitanjima završavamo s riječima Riječ Gospodnja. Naš odgovor na Riječ Gospodnju je Bogu hvala. O meni ovisi da li ću se ja otvoriti toj Riječi, da li ću pustiti da me ona nosi ili će to biti jedna izgovorena riječ koja se mene neće dotaći. Bog će tražiti od nas koliko smo stvarno ispunili njegovu riječ a Riječ i te kako može biti moćna. I naša riječ može biti takva nam je Bog dao mudrost i razum da upoznamo snagu njegovih riječi i svojih.

Čovjek koji sluša Boga je na putu svoga ostvarenja, svoga ispunjenja.Glavna Riječ Gospodnja je Sveto pismo a vrhunac toga govora je sam Isus Krist koji je Riječ tijelom postala. Kako ćemo znati da je ta Riječ Božja stvarno u našem životu? Upravo tako što ćemo osjetiti Tu njenu stvarnost. Ona nas ispunja, našu dušu, srce i tijelo. I blažena Marija Petković je znala da je na pravom putu, jer je osjetila to ispunjenje iako je Božja volja bila mimo volje njenih roditelja. Ništa ne može tako ispuniti čovjeka kao tople riječi, blizina drage osobe. Pustimo Boga da on u nama djeluje, otvori nam srce. Otvorimo se za put svetosti jer smo na to pozvani. Svatko od nas pozvan je biti svet a svi koraci kojih tomu vode vezani su uz slušanje Riječi Božje. Neka Riječ Božja bude ta koja nas upravlja, koja nas vodi, da bi nas naposljetku dovela Bogu.«

Po završetku euharistijskog slavlja, svećenici, ministranti, časne sestre i vjernici uputili su se u svetište, gdje je uslijedila molitva bl. Mariji Propetoga, blagoslov sa njezinim moćima i mogućnost osobnog čašćenja moći blaženice. Euharistijsko slavlje pjesmom je uzveličao župni zbor »Don Jakov Salečić« iz Smokvice. Zatim je u dvorištu samostana održan koncert Osnovne glazbene škole »Blato«. S. M. Emila Barbarić, provincijalna predstojnica zahvalila je sudionicima ovog dana devetnice: zboru iz Smokvice, prof. Daliji Gavranić, drugim profesorima i djeci te predvoditelju euharistijskog slavlja.

Preuzeto sa www.marijapropetog.hr