Zadnjeg petka u mjesecu siječnju diljem Hrvatske obilježava se Noć muzeja, manifestacija kojoj je jedan od osnovnih ciljeva provođenje aktivnosti na percepciji muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i muzeja. Tom prigodom Etno kuća Barilo, Blatski fižuli ustanova u kulturi i Turistička zajednica općine Blato organizirali su Dan otvorenih vrata etno kuće Barilo, petak 27.siječnja. od 12:00 do 21:00 sat.

Jutarnji termin bio je rezerviran za grupne posjete pa su tako etno kuću obišli učenici Srednje škole Blato, korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Marija Petković, djeca Dječjeg vrtića Blato i sudionici Lidrana koji se taj dan održavao u Blatu, a popodnevni termini od 12:00 – 21:00 za sve zainteresirane Blaćane i njihove goste.

Osim razgleda zbirke uz stručno vodstvo posjetitelj su imali mogućnost ustupiti  fotografije na skeniranje za nadopunu baze podataka o životu u Blatu kroz 20. stoljeće, ili snimiti audio zapis u svrhu projekta ''Blato kroz 20. stoljeće''.

Samim programom željeli smo inicirati novi doživljaj kulturnih elemenata naše destinacije, kao i potaknuti najmlađe da od rane dobi njeguju ljubav prema baštini i kulturno-turističkom nasljeđu svog kraja, ali i one malo starije da podijele s nama svoje baštinske priče kako bi ostalo trajno i vrijedno nasljedstvo za buduće generacije.