Posjetite Blato u bilo koje doba godine i moći ćete uživati u drugim specijalitetima. Naravno, nemojte preskočiti uživati ni u vrhunskim blatskim vinima i maslinovom ulju.

proljeće
• šparoge i bljušti na salatu
• sirnica (pinca) – slatki kruh koji se priprema za Uskrs
• bob – kuhan i začinjen maslinovim uljem

ljeto
• tjestenina s domaćim umakom od rajčica
• blitva i tikvice – kuhani i začinjeni maslinovim uljem
• srdele – pečene na roštilju
• priljepci i morski ježevi – najbolje ih je uživati uz samu morsku obalu
• kupus na tabak – kupus (raštika) isjeckan na trakice, kuhan i začinjen maslinovim uljem

jesen
• pečena kozletina
• kulinje – kozje iznutrice pripremljene s puno začina
• lumblije – tradicionalni blatski slatki kruh koji se priprema oko Dana mrtvih
• brodet od gera sa zrnima grožđa
• gljive – pržene, pečene ili na gulaš
• mantala – slatkiš od varenika (soka od grožđa)
• lignje – pečene i pržene

zima
• bakalar
• meso iz baje – usoljeno svinjsko meso
• sočivo – više vrsta sočivica kuhanih i začinjenih maslinovim uljem
• pračevina na prsuru – pržena svinjetina izrezana na kockice
• čimule – kupus (raštika) kuhan i začinjen maslinovim uljem
• pašta-fažol – jelo od tjestenine i graha sa suhim mesom
• girice pečene na roštilju
• polučene gere – girice sušene na dimu i začinjene češnjakom, pečene na roštilju

tijekom cijele godine
• lešada od ribe - koriste se šargi, salpe, cipli itd...
• popara - jelo od ribe s rajčicama i krompirima. Radi se od bijele ribe npr. od grdobine, gruja i škrpine.
• hobotnica pod peku i na salatu
• gruda – mješavina samoniklog jestivog bilja, kuhana i začinjena maslinovim uljem
• slana riba - inćuni, girice, crneji
• školjke - kamenice, mušule i sl. Jedu se sirove, na buzaru ili u rižotu
• varenik – sok od grožđa
• pogače, rožata, kotonjata (sir od dunja), pršurate (fritule), bruštulani mindeli (bademi prženi u šećeru)
• pečena riba (gere, salpe, cipal...) s blitvom, kupusom ili grudom