blatskoljeto1Blatsko ljeto (srpanj-kolovoz) u trajanju od 16. 7. do 15. 8. je tradicionalna ljetna kulturna manifestacija koja Blaćanima i svim njihovim gostima i turistima nudi raznolik i bogat kulturni i zabavni program s naglaskom na očuvanju kulturne baštine.

U okviru programa organiziraju se glazbene večeri (koncerti klasične i ozbiljne glazbe), pa su tijekom prijašnjih godina posjetitelji imali priliku uživati u izvedbama prvakinja i prvaka opere Hrvatskog Narodnog Kazališta i solista opere Hrvatskog narodnog kazališta, koncertima profesora međunarodne glazbene ljetne škole UZMAH s Hvara, ali i mnogim drugim renomiranim glazbenicima,

blatskoljeto2Dramski program svake godine ponudi posjetiteljima bogat izbor. Uz nekoliko komedija program se upotpuni i sadržajem za najmlađe, pa se tako svaku godinu izvode i lutkarske predstave za djecu.

blatskoljeto3

Tijekom srpnja i kolovoza izlažu se radovi i domaćih i stranih likovnih umjetnika.

blatskoljeto4

blatskoljeto5

Tijekom Blatskog ljeta svaki tjedan se može upoznati blatsku folklornu baštinu na nastupima V.U. Kumpanija koja izvodi blatske plesove u tradicionalnim i živopisnim nošnjama. Posebno je zanimljiv scenski prikaz bitke s Turcima koja se odigrala 1571. godine, a u kojoj sudjeluju članovi tog udruženja. Ljeti se u Blatu održava i Festival klapa Dubrovačko-neretvanske županije. 

Mnogobrojni posjetitelji i gosti također mogu uživati u ljetnim kino večerima Festivala Mediteranskog filma Split, i dobro se zabaviti uz veliki ljetni maskenbal. 

 

blatskoljeto6 blatskoljeto7