Posljednjeg dana Good Food festivala u Palači Sponza Dubrovčanima su se predstavili Blaćani i to pjesmom klape Kumpanji, viteškim bojem udruge Kumpanija te autohtonom slasticom lumblijom – kolačem uspomena.

Također, predstavljena je i nagrađivana kuharica ‘Croacia – Cozinha e Memoria Dalmata’ potomkinje blatskih iseljenika Katie Gavranich Camargo. Bila je ovo lijepa prigoda da se Dubrovčani i svi posjetitelji upoznaju s još jednim gastronomskim raritetom naše regije, kao i djelićem folklora i naslijeđa otoka Korčule.

Priča koja i danas prati ritual spravljanja lumblije govori o ljubavi dvoje mladih – francuskog vojnika-pekara i mlade Blajke. Kako to obično biva, rodila se ljubav koja je morala biti prekinuta. Odlaskom francuske vojske, odlazi i vojnik-pekar i na rastanku svojoj dragoj poklanja kolač izgovarajući riječi “n’ublie” (ne zaboravi). Vojnik je otišao, otišla je francuska vladavina, mlada Blajka i njeno ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, ali je lumblija ostala zauvijek.