Kako započeti priču o lumbliji, tradicionalnom kolaču otoka Korčule?

Mogli bismo započeti ovu priču činjenicom da je lumblija kolač od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, grožđice, naranču, limun, mnogobrojne začine koji se dodaju u pomno definiranim omjerima te neizostavni sastojak lumblije, varenik, odnosno sirup od mošta koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u taman, sladak sirup.

Punoću bogate mediteranske arome u lumbliji zasigurno ćete najbolje okusiti onda kad je kušate na otoku Korčuli. Jednom kada probate taj okus, zasigurno ga nikada nećete zaboraviti… Zašto? Zato što tu aromu okusa i mirisa prožima i dašak sjećanja, ali još važnije, trag naših korijena i čvrsta povezanost s našim precima i osobama koje ne želimo zaboraviti, koje su nam posebno drage, koje su daleko od nas ili nažalost više nisu sa nama.

Lumblija se proizvodi na tradicionalan način prema tradicionalnoj recepturi temeljenoj na usmenoj predaji, koja se na Korčuli prenosi s generacije na generaciju. Na području otoka Korčule, generacijskim prenošenjem načina pripreme lumblije uvriježena su dva načina pripreme ovog proizvoda, koji se razlikuju, ali oba rezultiraju konačnim proizvodom čija se posebnost očituje u tradicionalnoj recepturi izrade te ugledu koji je sačuvan do današnjih dana.

Lumblija je nastala na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija upućuje na priču o tradicionalnom načinu otočkog življenja, okružju i načinu života, a uza svu povijest i tradiciju koju nosi veže i jednu legendu - ljubavnu priču koja je našim posjetiteljima vrlo privlačna. Legenda o lumbliji često je prvi susret s ovom slasticom, osobito za strane posjetitelje i turiste na otoku Korčuli te je i u današnje vrijeme prisutna ta simbolika lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja.

Priča koja i danas prati ritual pripreme lumblije govori o ljubavi dvoje mladih, francuskog vojnika pekara i mlade djevojke, koji su se spletom okolnosti morali rastati. Vojnik je otišao, prestala je francuska vladavina, a mlada djevojka i njezino ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, ali kolač Lumblija ostao je kao spomen na te dane. Djevojci su riječi n’oublie pas zvučale kao „lumblija“, ali poruka je bila jasna, a jezična barijera prevladana.

Vrijeme kad se lumblija peče vrijeme je sjećanja na najmilije, početkom studenoga. Time je očuvano njezino početno značenje - sjećanje i veza s voljenom osobom, a danas često znači i vezu s rodnim krajem.

S obzirom na višestoljetnu prisutnost lumblije na ovim područjima, značaj koji lumblija ima ne samo u gastronomskom smislu, već i kulturološkom, povijesnom, tradicijskom, a u novije vrijeme i turističkom, priča je koja tek treba biti ispričana, posebno kada se uzme u obzir i činjenica da je Ministarstvo poljoprivrede u lipnju 2021. godine na nacionalnoj razini zaštitilo naziv „Lumblija“ kao zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP), dok je dana 22.studenog 2022.godine u Službenom listu Europske unije objavljena je Uredba o upisu naziva „Lumblija“ u registar zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP/PGI), čime je završen postupak registracije, a naziv „Lumblija“ zaštićen na području Europske unije. Objava je dostupna na poveznici: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R2281&from=EN

Time je ovaj višegodišnji proces zaštite, s posebnim naglaskom na Viteško udruženje Kumpanjija Blato i sve registrirane proizvođače Lumblije na našem području, priveden kraju. Ovo je, pored svega, ujedno i posebno priznanje, ali i zahvala svima onima koji su doprinijeli zaštiti ovog tradicionalnog proizvoda otoka Korčule koji potječe iz Blata.

EU znak zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji će se od sada nalaziti na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda zaštićene i tradicionalne recepture, a Republika Hrvatska, zajedno sa tradicionalnim kolačem Lumblijom, sada broji 38 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Tradicionalni kolač lumblija ujedno je i prvi zaštićeni proizvod na području Dubrovačko neretvanske županije sa ovom oznakom kvalitete (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) na razini EU, a pored same oznake, neizostavno je i posebno značenje koje ova izvorna slastica ima za Blato i otok Korčulu.

Svake se godine u Blatu, u cilju očuvanja tradicije i običaja te u povodu Svih svetih i Dana župe Blato, na mjesnoj Plokati, u okrilju stare ljepotice, blatske lože, održavaju blagoslov i degustacija tradicionalnih lumblija, koje pripremaju učenici Srednje škole Blato pod vodstvom svojih profesora i roditelja kao i već tradicionalna manifestacija „Dani lumblije u Blatu“ koja se u Blatu obilježava od 2012.godine, dok se od 2021.godine odvija u čarobnom i autentičnom okruženju Gradskog parka u Blatu..

Viteško udruženje Kumpanjija Blato u svojoj sekciji Prehrambenog folklora također njeguje i čuva tradiciju pripreme lumblije, stoga je članovi i prijatelji Viteškog udruženja Kumpanjija Blato pripremaju i za tradicionalnu Kućnu zabavu koja se održava svake godine početkom veljače.

Nezaobilazna je i višestoljetna povijesna tradicija pripreme lumblije u svim blatskim kućama, zajedno sa tradicijom kolendi i obilježavanja blagdana Svih svetih.

Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji povezuje naše otoke i naše iseljeništvo. U vremenima velike neimaštine kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti jedino što su iseljenici mogli ponijeti u nepoznat i dalek svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj. Tako su mnogi od njih ponijeli upravo uspomene na jela koja su ih vraćala u djetinjstvo i na mjesta u kojima su odrasla. Odlazeći, nadali su se boljem životu, ali i da neće zaboraviti mjesto iz kojega su otišli. Među mnogobrojnim uspomenama i sjećanjima ponijeli su i sjećanje na lumbliju, njezin nezaboravan okus i miris.

Lumblija kao tradicionalni kolač postaje zaštitni znak ove destinacije i turistički proizvod dostupan tijekom cijele godine, a sada još dodatno obogaćen naslovom zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, uistinu je reprezentativni otočni suvenir i nezaobilazni dio turističke gastro-kulturne priče te naposljetku i jedan od glavnih motiva dolazaka posjetitelja u našu destinaciju tijekom cijele godine.

Zahvaljujući svojim sastojcima, lumblija je trajni kolač koji je to ukusniji, što je stariji.

"Ne zaboravi me" poruka je to koja se svake godine šalje i dugo, dugo traje.

Tradicionalna receptura :

https://poljoprivreda.gov.hr/istaknute-teme/hrana-111/oznake-kvalitete/zoi-zozp-zts-poljoprivrednih-i-prehrambenih-proizvoda/nacionalni-postupak-zastite-naziva-zoi-zozp-i-zts/254

Registrirani proizvođači na području Blata:

- OPG Mirjana & Danko Mirošević 00385 99 684 6546

- OPG Protić Sanja 00 385 91 763 3130

- Moja Nadalina j.d.o.o. 00385 95 843 2220

- Konoba- pizzeria Zlinje 00 385 91 576 2221