U sklopu programa „Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Blatu 15.-26. svibnja u Blatu” u prostoru etno kuće Barilo upriličeno je predstavljanje knjiga „Putosnovice I. i II.” autorice Duške Crmarić Tomašić, hrvatske književnice koja je svojim dosadašnjim zbirkama poezije, proznim sastavcima, putopisima i dječjim pjesmama stekla književnu reputaciju kako u dalekoj Australiji tako i u Hrvatskoj.

Na samom početku predstavljanja u ime organizatora prisutne su pozdravile predstavnice organizatora Maja Šeparović, Turistička zajednica općine Blato i Ivana Sardelić, Blatski fižuli ustanova u kulturi nakon čega je usljedilo predstavljanje autorice i izdanja.

Autoricu je predstavila Josipa Tomašić koju kao i autoricu veže rodni im Solin i životno odredište Smokvica, a nakon toga je pročitan osvrt na knjige Marije Bačić iz kojeg izdvajamo:

Putosnovice su jedan veliki put prožet snovima. Tiskane kao dvije zasebne cjeline njezina puta i života, tamo i ovamo, dolje i gore, ove knjige povezuju i suprostavljaju slikovita putovanja kroz Australiju, Europu i Hrvatsku u kojoj se pak posebno izdvajaju predjeli rodnog joj Solina i životnog odredišta Korčule; Čitajući Putosnovice ostaje nam razvidno da se autoricu sve tiče i dotiče: flora, fauna, ljudi, arhitektura, način života, tradicija, religija i običaji u tuđini i kod nas; U njoj se miješaju osjećaji radosti i boli, očaja i nade, miješaju se emocije, sjećanja, tuguje se zajedno s domovinom u ratu, nižu se sjećanja iz kolijevke uspomena,a prolaznost vremena i budućnost nedosanjanih snova dišu svakom novom stranicom.”

Na samom kraju predstavljanja prisutnima se obratila i sama autorica koja je sa puno emocija prezentirala svoje Putosnovice, svoju dugačku pjesmu u prozi kako je u recenziji navela Tuga Tarle, ali i svoju poeziju.

Uz Josipu Tomašić i Dušku Crmarić Tomašić kao posebni gosti sudjelovali su Dalija Gavranić koja je čitala ulomke iz Putosnovica i Ante Novaković koji je sa izvedbom pjesme „Odlazak (Tamo da putujem)” na samom početku dočarao emocije Putosnovica,ali i u nastavku sa stihovima pjesme „Zelenu granu s tugom žutog voća”.