Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma u Blatu, program se nastavio i u srijedu poslijepodne, 28.rujna, trećom od četiri tradicijske gastro radionice.

Domaćin naše treće tradicijske gastro radionice bila je OPG Protić Sanja.

Polaznici ove tradicijske gastro radionice upoznali su se s vještinom izrade tradicionalne slastice - hrstule.

Naravno, za sve polaznike i sudionike ove tradicijske gastro radionice, pripremili smo i degustaciju Lumblije.

"Hrstule s rakijom u drugim dijelovima Hrvatske poznatije su kao kroštule. To je slastica od traka tijesta u obliku mašne, leptirića i sl, pržena na ulju potom pošećerena. Zbog tipičnih sastojaka i načina pripreme, prženja u ulju, smatra se hranom koja prati vrijeme karnevala. No, nema razloga da ih ne jedete i češće."
https://www.okusi.eu/recipe/hrstule/

Inače, sama manifestacija obilježavanja Svjetskog dana turizma podsjeća na bogatu povijest naše destinacije, a ujedno stavlja i naglasak na tradicionalne gastronomske slastice ovog podneblja, i upoznaje nas s novitetima u kulturno-turističkoj ponudi Blata i otoka Korčule, kroz četiri dana edukativnih, interaktivnih i gastro radionica te arheološko-pješačkih tematskih tura, nastavljajući tako tradiciju obilježavanja Svjetskog dana turizma u Blatu u organizaciji Turističke zajednice općine Blato kroz navedene tematske i prigodne programe.