Na sjevernoj obali otoka Korčule blatske uvale protežu se od uvale Babina na istoku do Sprtiške na zapadu. Obala je na tom djelu niska i pristupačna, a prirodne luke Prigradica i Babina zaštićene su od južnog i istočnog vjetra.

Sjeverna blatska obala razmjerno je malo izgrađena i nudi doista miran odmor. Posjetitelji mogu uživati i u pogledu na otok Hvar, poluotok Pelješac i planinu Biokovo iza njih. Cijelom dužinom prostiru se maslinici jer je taj predio posebno pogodan za uzgoj maslina. Sve uvale su međusobno i s Blatom povezane asfaltnom cestom.

Od većih uvala u kojima možete potražiti smještaj ističu se: Črnja Luka, Prigradica, Kurija, Popov Ratak, Naplovci, Rasoha...

Prigradica

Prigradica je nekad bila luka kroz koju je Blato izvozilo svoje vino i ulje, a danas je turističko mjesto koje je sačuvalo ugođaj male lučice. Uvalom dominira velika riva s lukobranom koji nudi siguran zaklon jahtašima.

U uvali se nalaze brojne su kuće za iznajmljivanje sa privatnim apartmanima, restorani, supermarket, tereni za nogomet, košarku, vaterpolo i odbojku na pijesku. Kroz nju prolaze i biciklističke i pješačke staze, a tu se održavaju i ljetne filmske večeri.

Prigradica je katamaranskom linijom povezana s Korčulom, Hvarom i Splitom, a do Blata vodi cesta dužine 4 km.