LX. Smotra blatskog folklora najstarija je smotra u Republici Hrvatskoj i upravo zbog toga je Viteško udruženje Kumpanjija Blato odlučilo ovu okruglu obljetnicu obilježiti folklornim događanjima od 28. travnja odnosno od svog redovitog glavnog javnog nastupa na blagdan naše nebeske zaštitnice sv. Vincence pa sve do zadnje ovogodišnje večeri folklora 24. Kolovoza, s posebnim naglaskom na glavnu večer koja će se održati na blagdan Vele Gospe 15. kolovoza. U tom periodu svi posjetitelji moći će uživati u bogatim folklornim izvedbama Viteškog udruženja Kumpanjija i njihovih uvaženih gostujućih društava iz Hrvatske i inozemstva.

Međunarodna večer folklora u Blatu u petak, 23.lipnja 2023.godine započela je izvedbom folklornog ansambla Kupkemis iz Republike Litve. Folklorni ansambl KUPKĖMIS osnovan je 1995. godine na inicijativu tadašnje umjetnice Centra za kulturu Kupiškis Vande Rastenytė Balsienė i etnografkinje Alme Totorytė Pustovaitienė.Tijekom godina kreativnog rada članovi kolektiva okušali su se u pjevanju litavskih narodnih pjesama na dijalektu Kupiškėnai, plesanju aukštajskih ili gornjolitavskih regionalnih plesova, sviranju aukštajske instrumentalne glazbe, pjevanju starih višeglasnih pjesama – sutartina.Kolektiv je nastupao u raznim regijama Litve, sudjelovao na mnogim međunarodnim festivalima folklora i festivalima pjesama u Litvi. Gostovao je i na međunarodnim festivalima folklora u inozemstvu i to u Grčkoj, Portugalu, Latviji, Rumunjskoj, Norveškoj, Poljskoj, Ukrajini, Bugarskoj i Republici Irskoj.Članovi kolektiva nose autentične narodne nošnje karakteristične za kupiški kraj. Za etnografsku djelatnost odnosno očuvanje i širenje tradicije, običaja, dijalekta Kupiškės u Litvi i svijetu, folklorni ansambl "Kupkemis" 2010. nagrađen je najvišom nacionalnom nominacijom, Zlatnom pticom – 2010.

U nastavku programa posjetitelji su mogli uživati u glazbenim izvedbama učenica Osnovne glazbene škole Franke Žaknić i Josipe Despot Blato pod vodstvom prof. Dalije Gavranić

Isto tako, u nastavku ove Međunarodne večeri folklora Viteško udruženje Kumpanjija izvelo je „Splet pokladnih plesova.“ - tango, valcer, mazurka te četiri pasa koji se u Blatu tradicionalno izvode u vrijeme poklada, odnosno na „mundama“. Plesači su odjeveni u građansku nošnju iz 19.st koja se odijevala za vrijeme blagdana. Glazbenu pratnju čini harmonika koju je ovom prigodom svirao Ivan Dominik Sardelić.

Posebno dragi gosti ove večeri bili su Hrvatsko glazbeno društvo „Sveta Cecilija“ iz Korčule. Hrvatsko glazbeno društvo "Sveta Cecilija" hrvatsko je glazbeno društvo utemeljeno 1883. godine u gradu Korčuli te samim time nosi titulu najstarijeg glazbenog društva u Dalmaciji. Svojom bogatom poviješću obogatilo je grad Korčulu pjesmom, glazbom i plesom i ujedno budilo radost, sreću i domoljublje mjesnoj omladini. Početkom II. svjetskog rata, društvo prekida s radom. Po završetku rata društvo se nije obnovilo zbog političkih prilika i naglašenih hrvatskih domoljubnih osjećaja. Međutim, Društvo je obnovljeno 1991. godine te se radom do danas podijelilo u 3 sekcije: Viteška igra Moreška, Puhački orkestar i Mješovita klapa. Danas društvo broji stotinjak članova pod vodstvom gosp. Velebita Veršića, a ovom prigodom njihovi članovi prikazali su nadaleko poznatu vitešku igru Morešku na blatskoj Plokati.

Na samom kraju programa predsjednik Viteškog udruženja Kumpanjija Blato Stjepan Bačić, direktorica Turističke zajednice općine Blato Maja Šeparović i ravnateljica Blatskih fižula Ivana Sardelić obratili su se nazočnim posjetiteljima i uručili prigodne poklone i zahvalnice sudionicima ove Međunarodne večeri folklora u sklopu LX. Smotre blatskog folklora.

Voditeljica programa Međunarodne večeri folklora u Blatu bila je Kristina Žaknić.