blatskoljeto1Blatsko ljeto u trajanju od 16. srpnja do 15. kolovoza tradicionalna je ljetna kulturna manifestacija koja Blaćanima i svim njihovim gostima i turistima nudi raznolik i bogat kulturni i zabavni program s naglaskom na očuvanje kulturne baštine.

U okviru programa organiziraju se koncerti klasične i ozbiljne glazbe, plesne večeri, zabavno-glazbene večeri u blatskim uvalama uz prezentaciju i degustaciju tradicionalnih proizvoda lokalnih proizvođača i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s naglaskom na autohtone eno-gastro proizvode po kojima je naša destinacija prepoznata.

blatskoljeto2Tu je i dramski program svake godine ponudi posjetiteljima bogat izbor. Uz nekoliko komedija program se upotpuni i sadržajem za najmlađe, pa se tako svaku godinu izvode i lutkarske predstave za djecu.

blatskoljeto3

Tijekom srpnja i kolovoza izlažu se radovi likovnih i akademskih umjetnika.

blatskoljeto4

blatskoljeto5

U sklopu Blatskog ljeta nezaobilazna manifestacija je i Vinska noć u organizaciji Društva prijatelja „Vino u tradiciji življenja” Blato na kojoj se svi posjetitelji i ljubitelji vina mogu upoznati s vinarijama našeg otoka, ali i gostujućim vinarijama uz bogatu gastro ponudu te degustirati preko stotinu različitih vrhunskih crnih, bijelih i rose vina u jedinstvenom ambijentu Gradskog parka u Blatu.

Tijekom Blatskog ljeta svaki tjedan možete upoznati blatsku folklornu baštinu na nastupima V.U. Kumpanija koji izvodi blatske plesove u tradicionalnim i živopisnim nošnjama. Posebno je zanimljiv i scenski prikaz bitke na Giči koja se dogodila 1571. godine, a u kojoj sudjeluju članovi Udruženja i članovi KUD Petar Milat.

 blatskoljeto6 blatskoljeto7

Smotrom blatskog folklora, čiji je domaćin V.U. Kumpanija Blato, te svečanim spuštanjem zastave blatskog ljeta u povijesnoj jezgri Blata, na Plokati, na blagdan Velike Gospe i službeno se zatvara manifestacija Blatsko ljeto.U ovom dijelu programa koji je posvećen bogatstvu tradicijske baštine Blata, posjetitelji imaju prilike uživati u tradicionalnim plesovima kao što su četvorku ili kvadrilju, kotiljun, splet pokladnih plesova i Blatski tanac i na samom kraju pogledati Kumpanjiju ili “ples od boja”.