pokladniobicaji2Dođite u Blato u vrijeme Poklada i obavezno posjetite munde – pokladne plesove. Iznenadit ćete se kako i mladi i stari uživaju u tradicionalnoj zabavi, probat ćete tradicionalne specijalitete i zaplesati uz neke drukčije ritmove. I ne brinite ako ne znate plesati, ljubazni domaćini sigurno će vas naučiti koracima. Možda budete tako dobri da na kraju plesa dobijete naranču.

Poklade (karneval) traju od Tri kralja 6. siječnja do Čiste srijede odnosno početka Korizme. Vrijeme je to kad se u Blatu kao i u mnogim drugim mjestima održavaju plesovi i povorke pod maskama i predaja vlasti maškarama. Ali, Blato je sačuvalo jedan poseban način zabave u vrijeme Poklada – tradiciju održavanja pokladnih plesova ili mundi.

Pretpostavlja se da riječ munde dolaze od talijanske riječi munte što znači rezervirati, a upravo se to i događa na mundama. Muški plesači zakupljuju pojedinu mundu tj. ples te pozivaju svoje plesačice odnosno balarine. Plešu se tradicionalni plesovi: foštrop, mazurka, 4 pasa, valcer, tanac, tango, manfrina, kotilijun, pritilica, starinski (vrtajica), rašpa itd., a sve uz pratnju harmonike.

Munde su posebne po tome što imaju mnogo pravila: posebno dobre plesačice dobivaju naranču od svojih partnera, svim upravlja vođa ceremonije ili kolovoja, pojedini ples ili mundu mogu plesati samo oni koji su ga i zakupili, a probije li plesač u žaru plesa drveni pod dobiva nove cipele.

Munde su prilika za ples, ali i za druženje i uživanje u tradicionalnim jelima: polučene gere (gire sušene s bijelim lukom), lumpari (priljepci), kraut (kiseli bijeli kupus sa svinjskim nogama), a od slatkog pršurate (fritule) i hrstule (kroštule). 

pokladniobicaji2 pokladniobicaji4