tjedanblataPosjetite li Blato između 23. i 28. 4. moći ćete posjetiti mnoga događanja: od koncerata i izložbi do crkvenih procesija i nastupa folklornog društva. Tjedan Blata smješten je između 23. 4. kada se slavi Dan oslobođenja Blata od fašista i 28. 4., dan sv. Vincence, zaštitnice Blata.

Tih tjedan dana Blato živi u posebno svečanoj atmosferi: održavaju se mnogi koncerti; vrtići, škole i glazbena škola imaju svoje priredbe; dodjeljuju se općinske nagrade zaslužnim građanima; predstavljaju djela blatskih umjetnika, odvijaju sportska natjecanja.

Vrhunac je 28. 4. kada se na dan sv. Vincence, zaštitnice Blata, slavi i Dan općine. Sveta Vincenca je rimska mučenica čiji su zemni ostaci preneseni u Blato 1795. godine. Svake godine njen dan Blaćani slave svečanom misom u župnoj crkvi i velikom procesijom kroz mjesto.

Prije mise blatsko folklorno društvo Viteško udruženje Kumpanija ima i svoj glavni godišnji nastup. Tom prilikom se izvodi Kumpanija, ples s mačevima kojeg plešu muškarci, i Tanac, ples parova. Kumpanija u svom plesu čuva tradiciju narodne vojske koja je nekad čuvala mjesto od osvajača. Izvodi se uz pratnju bubnja i mišnjice (gajdi), a pod vodstvom kapetana kumpanjoli (plesači) izvode brojne figure, među kojima su posebno atraktivne one koje izvodi barjaktar s velikom zastavom.