Na južnoj strani otoka blatske uvale se protežu od Slatina na zapadu do Vinačca na istoku. Južna obala je razvedenija, ali mjestimice strma: tu su ponegdje stijene visoke i do 30 m nad morem, ima dosta sidrišta i uvala zaklonjenih od sjevernog vjetra, ali izloženih južnom: Prižba, Gršćica, Karbuni i Triporte.

Južnu obalu krasi i niska manjih i većih otočića koji su posebno popularni kao izolirane destinacije za posjet kajacima ili motornim čamcima. Obala gleda na otok Lastovo i otvoreno mora, a ponekad se nakon kiše mogu nazrijeti i talijanske planine.

U svakoj uvali nalaze se kuće za odmor u kojima možete iznajmiti apartman, a veće uvale su Prižba, Gršćica i Karbuni.

Prižba

Prižba se sastoji od nekoliko manjih uvala: Podjamje, Danca, Mala i Velika Prižba i dva poluotoka: Ratak i Prišćapac. Prišćapac je ujedno i turističko naselje sa šljunčanom plažom i popratnim turističkim sadržajima.

S obje strane poluotoka Ratak također se nalaze šljunčane plaže, a u blizini se nalazi i auto-kamp, restorani, caffe-bar, pošta i manje trgovine. Na Ratku je i mali samostana Kćeri Milosrđa u kojem se svaku nedjelju drži misa.

Na Prižbi se može unajmiti motorni čamac s kojim se možete uputiti na izlet na otočiće koji su udaljeni od obale oko 800 m. Otočići su Vrhovnjak, Sritnjak, Crklica i Stupa, nenaseljeni su, a imaju mnogo mjesta pogodnih za kupanje i sunčanje.

Na poluotoku Prišćapcu nalazi se i ronilački centar. Stručno osoblje organizira ronilačke izlete i drži tečajeve ronjenja.

Gršćica
Gršćica je stara ribarska luka koja je posebno pogodna za sigurno sidrenje jahtaša. U njoj se nalaze i mnoge kuće u kojima možete pronaći smještaj.

Čar Gršćice je u tome što ona nije izgubila karakteristike ribarske luke. Tu još uvijek možete vidjeti mreže kako se suše, ribare koji pletu mrežu, a ustanete li rano možete ih dočekati kad se vrate s ulovom i od njih kupiti svježu ribu.

U Gršćici se nalazi riblji restoran, auto-kamp i ronilački centar.

Karbuni

Zaštićeni od vjetra otočićem Zvirinovikom, Karbuni su bili sigurna ribarska lučica, a i danas su omiljeno sidrište jahtaša.
Svega nekoliko stotina metara od Karbuna nalazi se niz otočića koji su savršena destinacija za skrovito kupanje, ronjenje i izlete kajakom.

Uvala je idealna destinacija za obiteljski odmor, a do Blata vodi asfaltirana cesta koja prolazi kroz slikovite vinograde i maslinike.

View the embedded image gallery online at:
https://www.tzo-blato.hr/rivijera/juzna-obala#sigProId2575162dae