U sklopu pete godine obilježavanja Svjetskog dana turizma u Blatu i manifestacije Dani Kopile 2019. godine, u petak 27.rujna održana je gastro manifestacija „Doručak s Kopile“ kojom je ujedno i obilježen Svjetski dan turizma u Blatu.

Ovoj manifestaciji pridružili su se i odazvali predškolci Dječjeg vrtića Blato i Dječjeg vrtića Marija Petković Blato, učenici prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda Osnovne škole Blato, učenici prvog razreda gimnazije Srednje škole Blato te ostali posjetitelji.

Ideja manifestacije bila je prezentirati tradicionalna i starinska jela, podsjetiti na važnost tradicije te kroz gastro priču implementirati priču o baštinskom i kulturnom turizmu, ali i educirati, osobito naše najmlađe sudionike, o atrakcijama naše destinacije u kojoj svakodnevno odrastaju, za što je jedinstveni arheološki lokalitet Kopila iznad Blatskog polja najbolji primjer.

Ovom prilikom na gastro manifestaciji „Doručak s Kopile“ posjetitelji su degustirali starinski domaći kruh, „fritaju“, peciva sa slaninom, domaći čaj, suhe smokve, ušećerene bademe i svježe voće. Kako bi ovaj Doručak bio još i slađi, posjetitelji su mogli isprobati i tradicionalne slastice kao što su blatska lumblija, blatska torta i hrstule.

Domaćin ove gastro manifestacije bila je Turistička zajednica općine Blato.

Foto: Franko Bačić