S ciljem promicanja i očuvanja blatske lumblije u organizaciji Općine Blato, Turističke zajednice općine Blato, Radio Blata i Blatskih fižula ustanove u kulturi održana je izložba, degustacija i proglašenje najbolje blatske lumblije i varenika u 2019. godini u velikoj dvorani Doma kulture u Blatu, u srijedu 30. listopada 2019. godine s početkom u 20:00 sati.

Ova večer centralni je dio događanja manifestacije 8. Dani blatske lumblije. Ovogodišnji sponzori manifestacije su: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije - Dubrovnik Riviera, Blato 1902 d.d., Di-go, cvjećarna Kamelija i caffe bar Lido.

Na izbor su se mogli prijaviti svi oni koji imaju prebivalište na području Općine Blato pa se tako u natjecateljskom dijelu večeri na ovogodišnjim 8. Danima blatske lumblije prijavilo 54 natjecatelja i natjecateljica, među kojima su bila prijavljena 20 varenika te 52 blatskih lumblija.

Nakon pozdravnih riječi domaćina i zahvale svim natjecateljima i sudionicima na doprinosu u očuvanju i promicanju izvorne gastronomske tradicije i kulturne baštine Blata, uslijedio je blagoslov izloženih lumblija, blatskih likera i specijalnih rakija, te ostalih domaćih proizvoda OPG-ova s ovoga područja.

Uz degustaciju izloženih lumblija svi posjetitelji imali su priliku uživati i u proizvodima Društvo prijatelja "Vino u tradiciji življenja", OPG Protić Sanja, Blato 1902 d.d., Moja Nadalina jdoo,Viteško udruženje Kumpanjija, Lovačko društvo “Jastreb”te Škatula iz Korčule.

Posebni gosti večeri bili su predstavnici otoka Visa i otoka Hvara sa svojim tradicionalnim proizvodima. Tijekom večeri sve posjetitelje zabavljao je Art Acoustic Band.

Nakon što su mnogobrojni domaći i strani posjetitelji degustirali sve izložene blatske lumblije i varenik uslijedilo je proglašenje tri najbolje blatske lumblije i tri najbolja varenika po mišljenju stručnog ocjenjivačkog žirija u sastavu: Domagoj Donjerković, Mileva Milat, Petar Bačić, Jasminka Mašković i Nikola Mirošević. Prema odluci stručnog ocjenjivačkog žirija za varenik tri najbolja varenika ove godine su: varenik Meri Žanetić, varenik Žane Boroe i varenik Petre Cetinić. Prema odluci stručnog ocjenjivačkog žirija za blatsku lumbliju u sastavu: Mirjana Mirošević, Marija Protić Sršen, Jelica Novaković, Fanita Šeman i Zrinka Favro, tri najbolje ovogodišnje blatske lumblije su: lumblija Helene Kožul, lumblija Frencis Šeman i lumblija Petre Bačić.

Dani blatske lumblije su manifestacija koja je započela 2012.godine te je danas događanje koje doprinosi imidžu Blata i otoka Korčule kao otoka za život tijekom cijele godine, uz neprestano čuvanje i njegovanje starih običaja i tradicije te promicanja autohtonog kolača kao što je blatska lumblija.

Foto: Franko Bačić