U subotu, u Gradskom parku u Blatu, sa početkom u 09:30 održan je Uskrsni sajam pod sloganom Okusi i mirisi zavičaja u organizaciji Turističke zajednice općine Blato i Blatskih fižula ustanove u kulturi. Prostor parka u Blatu već je više puta bio mjesto odvijanja različitih događaja pa je tako bilo i ovaj put. Sedmi put je to bilo da se Uskrsni sajam organizira u Blatu, ali po prvi puta u organizaciji „Fižula” i „Turističke”. Spajanjem priče pod sloganom „Okusi i mirisi zavičaja” stvorila se potreba za suradnjom dviju ustanova, obogaćivanjem programa i pružanjem maksimalne logističke potpore svim onim izlagačima koji su su svojim sudjelovanjem već dugi niz godina omogućili da se jedno ovakvo događanje održi.

Ovogodišnji okusi i mirisi za sve posjetitelje sajma bili su dobro poznati specijaliteti blatske i otočne, dalmatinske kuhinje, i to „pršurate“ poznatije kao fritule, pogačice i „fratri „- prženi uštipak od polučenih ili prosušenih gera umotanih u tijesto. Da sve to bude ugodnije pobrinule su se vinarije, a za deserte bili su zaslužni OPG-ovi i ugostitelji koji između ostalog u ponudi imaju lumbliju, kumpanjola, blatsku tortu, sirnicu, različite kolače, ali i neke egzotičnije i moderne slastice. Uz sve one koji su omogućili okuse i mirise u parku prezentirali su se mnogobrojne rukotvorine, umjetnička djela, blagdanska dekoracija, ali i dobra glazba.

U vremenu kada nam se uvijek negdje žuri, kada nam se čini da nemamo puno vremena željeli smo pozvati ljude da dođu na mjesto gdje će moći vidjeti, okusiti, namirisati, degustirati sve ono što nam je pružilo naše okruženje, kolače, vino, rukotvorine od prirodnih materijala. Za sve to trebalo vremena i strpljenja, otočne zime sve su manje hladne i duge, ali vremena i strpljenja ljudi još imaju da sačuvaju veliki dio svoje tradicije, da oplemene nasljedstvo koje su im njihovi preci ostavili i da ga predstave drugima. Predmeti koji su se izlagali na ovogodišnjem Uskrsnom sajmu, ali i svi oni koji su se izlagali na ostalim događanjima pod sloganom „Okusi i mirisi zavičaja” nisu instant proizvodi, za njih je trebalo puno vremena, strpljenja i ljubavi. U njima se iskazuje način života na otoku u kojem se cijenu svi resursi koje nam priroda oko nas daje. A kada se sve to predstavi u samom središtu otoka, u prekrasnom okruženju blatskog parka dobra atmosfera je bila neizostavna.

Ovogodišnji izlagači bili su: Biseri Očeva milosrđa, Dječji vrtić Blato, Dječji vrtić Marija Petković Blato, Dom "Majka Marija Petković" Blato, Dom za odrasle osobe Blato, Forum žena SDP-a Blato, Frane Franulović, Konoba Zlinje Blato, Liga protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet ogranak Blato, Moja Nadalina jdoo, Opg Cetinić, OPG Mirjana i Danko Mirošević, OPG Protić Sanja, Pekarnica „Sardelić“, Učenička zadruga "Konoba" OŠ Blato, Učenička zadruga "Iz bajula" Srednja škola "Ivo Padovan" Blato, Udruga Atento, Udruga osoba s invaliditetom Vincenca Blato, Vinarija Bačić, Viteško udruženje Kumpanjija – Blato, Zajednica žena Katarina Zrinski Blato.

U sklopu događanja obilježila se akcija "Omiljeni cvijet Ane Rukavine".

Neizvjesnost organizatora i izlagača je bila prisutna zbog mogućnosti lošeg vremena. Na sreću vrijeme je išlo u prilog svima i trud ovogodišnjih izlagača bio je vidljiv mnogobrojnim posjetiteljima.