Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma u Blatu program smo nastavili u ponedjeljak poslijepodne, 26.rujna, prvom od četiri tradicijske gastro radionice.

Domaćin naše prve tradicijske gastro radionice bila je Moja Nadalina s početkom u 17:00 sati.

Polaznici ove tradicijske gastro radionice upoznali su se s vještinom izrade tradicijske slastice „Kumpanjol“.

"Kumpanjol" je blatska slastica u sprezi viteštva, osebujnog okusa i mirisa, osobito povezana s Viteškim udruženjem Kumpanjija - Blato jer označava viteza koji pleše ovaj tradicionalni otočni ples od boja, pečena u svojstvenom obliku keksa koji je definiran pečatom posebno izrađenim za tu namjenu. Pečat koji definira oblik ove slastice oblikovan je u formi štita s utisnutim logom Udruženja koji prikazuje viteza kumpanjola u karakterističnoj i dinamičnoj figuri viteškog plesa s mačevima.

Svojstvenog je okusa zahvaljujući svojim sastojcima kao što su bademi, mljeveni klinčići, cimet, muškatni oraščić, korijander, anis, korica limuna i naranče, vanilin šećer, rakija (rakija od ruža ili travarica), džem od smokve. Među navedene sirovine prilikom izrade tijesta može se dodati i mljeveni rogač.

Posebni sastojak koji ovoj slastici daje karakterističnu i prepoznatljivu svijetlo do tamno smeđu boju jest varenik.

Za sve polaznike i sudionike ove tradicijske gastro radionice, uz degustaciju "Kumpanjola", pripremili smo i degustaciju Lumblije.