U subotu, 4. prosinca sa početkom u 10:00 sati u Gradskom parku u Blatu odvija se program pod nazivom „Barbarice varu vari, u lončiću devet stvari!” - Božićni sajam u Blatu na kojem tradicionalno izlažu razne udruge, ustanove, OPG-ovi i ostali izlagači.

S obzirom da se održavanje programa poklapa sa danom svete Barbare, organizatori programa spojili su dosadašnji Božićni sajam i poznatu uzrečicu u Dalmaciji u jednu gastro priču za koju se nadaju da će biti uspješna i u tom obliku zaživjeti u budućnosti.

U prekrasnom okruženju parka mnogobrojne rukotvorine, domaće proizvode, ali i umjetnička djela izložiti će osamnaest izlagača sa područja naše općine.

Osim izlagača, planiran je nastup Udruge blatskih mažoretkinja i glazba uživo kako bi dobro raspoloženje potrajalo što duže.

Svi posjetitelji imati će priliku razgledati te kupiti radove i proizvode izlagača, ali i „marendati” varu prema tradicionalnoj recepturi koja podrazumijeva svih devet stvari u lončiću i to: bob, biža, bobica, pošanj, leća, sveta Jelena, slanutak, sikirica i grah sve dobro začinjeno sa maslinovim uljem (nazivi su navedeni prema knjizi „Blatska trpeza” Rade Kaštropila). Od svih devet većinu i danas koristimo, uz izuzetak sikirice koja je skoro potpuno nestala iz upotrebe. Znalo se našaliti da je bitno da je na svetu Barbaru u loncu najmanje pet stvari „radi kvoruma” jer „bolje da propade selo nego običaji”.

Izlagači:

Dječji vrtić Blato
Dječji vrtić Marija Petković Blato
Dom "Majka Marija Petković" Blato
Dom za odrasle osobe Blato
Frane Franulović
Konoba Zlinje Blato
Liga protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet ogranak Blato
Moja Nadalina jdoo
Opg Cetinić
OPG Mirjana i Danko Mirošević
OPG Protić Sanja
Učenička udruga "Ekologija" OŠ Blato
Učenička zadruga "Konoba" OŠ Blato
Učenička zadruga "Iz bajula" Srednja škola Blato
Udruga mažoretkinja Blato
Udruga Vincenca
Vinarija Bačić
Viteško udruženje Kumpanjija - Blato
Zajednica žena Katarina Zrinski Blato

Svi ste pozvani da nam se pridružite u subotu, 4. prosinca u Blatu od 10:00 – 13:00 sati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Dobro nam došli!

barbarice 12 2021 0001